adres Koenenkade 8 - 1081 KH - Amsterdam
AMSTELPARK
WWW.AMSTELPARK.NL © 2014
telefoon 020 3010 700
RSS


Uitgegeven: maandag 3 augustus 2015

Kelvin Nieberg is trainer bij Amstelpark Tennis Academy. Kelvin heeft met verschillende spelers en speelsters gereisd als coach op de ATP / WTA en ITF Tour en in Amerika gewerkt bij Dennis van der Meer. Nu is hij fulltime verbonden aan de Amstelpark Tennis Academy en deelt zijn opgedane kennis en ervaring met de jeugdspelers van de Pro Academy programma’s.


Wedstrijdprogramma essentieel voor ontwikkeling jeugdspeler

De competitie is weer ten einde en dat betekent dat het weer tijd wordt voor de toernooien.
Vaak wordt er door jeugdspelers en ouders nog weleens voorbij gegaan aan het belang van een goed wedstrijdprogramma.

Jeugdspelers zijn nog volop in ontwikkeling en trainen soms dagelijks met het doel om hun spel te verbeteren. Het spelen van wedstrijden is dan ook belangrijk om de geleerde techniek en tactiek toe te passen. Tijdens wedstrijden komt het aan op het maken van (tactische) keuzes en op de juiste momenten de getrainde techniek durven toe te passen met het resultaat van de wedstrijd in het achterhoofd. Dit vereist moed, durf en doorzettingsvermogen. Allemaal zaken die na te bootsen zijn tijdens trainingen maar nooit zo aanvoelen als tijdens echte wedstrijden.


Waar kun je allemaal op letten bij het samenstellen van een wedstrijdprogramma? Je kunt je als speler aan het begin van een wedstrijd in de volgende drie uitgangssituaties bevinden: 
A. De tegenstander is op papier sterker: je bent de underdog
B. De tegenstander is qua sterkte min of meer gelijk
C. De tegenstander is op papier zwakker: je bent favoriet 
Als jonge tennisser is het belangrijk dat je regelmatig met de hierboven genoemde situaties te maken krijgt. 

Situatie A kun je gebruiken om zonder druk te kijken of je kunt meekomen op het gewenste niveau. Kun je het niveau (bijna) aan of is het nog te ver weg? Zo kun je analyseren waar je mee kunt komen of waar je nog te kort komt. 
Situatie B is geschikt  om te kijken waar het verschil tussen winst en verlies wordt gemaakt wanneer er geen krachtsverschil is. Alles moet worden meegenomen in de analyse na de wedstrijd zoals de voorbereiding, uitvoering van het spel en de omgang met teleurstellingen. Het resultaat bij iedere wedstrijd kan afhangen van kleine details.
In situatie C ligt de druk bij jou en kun je wennen om te spelen vanuit de favorietenrol. Tennis technisch/tactisch kun je goed aan je spelontwikkeling werken omdat er in deze wedstrijden wat ruimte voor je ligt qua niveauverschil, aan de andere kant moet je mentaal oppassen dat je in deze situatie niet negatief wordt bij onverwachte tegenstand. Bij deze wedstrijden is het belangrijk om je te focussen op de uitvoering van je spel en niet op de uitkomst.

Veel ouders hebben de neiging om hun kind in te schrijven bij toernooien in een categorie boven zijn/haar niveau. Onder het mom van 'daar leren ze veel van' wordt er gekozen voor een toernooi/categorie waar een speler de underdog is en 'niets te verliezen heeft'. Natuurlijk is het goed dat een speler wel eens in deze situatie komt maar dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat een speler zonder zelfvertrouwen op de baan staat wat resulteert in en een daling van het spelniveau. 

Wanneer iemand te vaak onder zijn/haar niveau speelt dan leidt dit vaak tot gemakzucht en zal een speler minder geneigd zijn in de ontwikkeling van zijn/haar spel te investeren omdat er toch wel gewonnen wordt.  
Het belangrijkste aan een goed wedstrijdprogramma is dat de speler voldoende wedstrijden kan spelen met eens winst/verliesverhouding van 2:1 of zelfs 3:1. Je kunt in sport natuurlijk nooit helemaal voorspellen hoe uiteindelijk de wedstrijden verlopen maar gericht zoeken naar toernooien waarmee deze verhouding van winst en verlies waarschijnlijk is, is essentieel voor de spelontwikkeling.

Bij het inschrijven bij de jeugdranglijsttoernooien bestaat de verleiding om je in te schrijven met een ranking of de te behalen punten in het achterhoofd. Het gaat echter niet alleen om het resultaat. Houd in gedachte welke stappen je de komende  jaren wilt maken in je ontwikkeling en overleg met je trainer welke toernooien hiervoor in aanmerking komen.
Mijn advies voor een goed programma :
1. Schrijf je bij toernooien in waar je in verschillende situaties terecht komt: favoriet, gelijk of underdog. 
2. Schrijf zo in dat de kans groot is dat je uiteindelijk meer wint dan verliest.
3. Speel als jeugdspeler ook zeker eens een seniorentoernooi. Zo leer je omgaan met verschillende speelstijlen die in de jeugd nauwelijks voorkomen zoals slice en netspel. Schrijf je in op een niveau die bij jouw rating past. 
4. Verloren in de eerste ronde maar is er ook een verliezersronde? Speel mee! Weer een kans om een wedstrijd te spelen en verder te werken aan je spelontwikkeling.  
5. Speel ook regelmatig dubbelwedstrijden: extra wedstrijden, goed voor je volleys, samenwerking en spelplezier. 
6. Plan na een aantal toernooien ook een rust/trainingsweek in. Zo blijf je fris en kun je in de trainingen alles weer eens goed doornemen. De verhouding drie weken spelen, één week training is een goede vuistregel.
7. Analyseer altijd na je wedstrijd de punten die goed gingen en de punten die verbeteringen behoeven. Pas je training hierop aan en kijk dan naar de technische, tactische, conditionele en mentale aspecten. 

Neem de bovenstaande punten mee in de voorbereiding op je toernooiprogramma om je op een goede manier als speler te ontwikkelen!


... Meer lezen